Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Mindedag for Jean d´Arc-skolen på Institut Sankt Joseph den 21. marts

Den franske Skole på Frederiksberg blev bombet 21. marts 1945

I dag fredag den 21. marts mindes vi en voldsom begivenhed i skolen og landets historie. Den dag i 1945 blev vores søsterskole Jean d’Arc skolen på Frederiksberg ved et uheld bombet i forbindelse med det engelske angreb på Shell-huset. En af bombemaskinerne ramte under indflyvningen over København en mast ved Godsbanegården, mistede kontrollen og styrtede ned på Frederiksberg. De efterfølgende maskiner troede, at de skulle bombe skolen og flere af maskinerne nåede at kaste deres bomber før fejlen blev opdaget. 86 børn og 18 voksne, her iblandt søstre, omkom.

Under redningsaktionen omkom også to brændmænd og to fædre, som var løbet ind for at hjælpe børnene ud. 900 mistede deres hjem, og der var mange dræbte og sårede i kvarteret omkring skolen.

Der er mange beretninger om søstre, som selvopofrende havde lagt sig oven på børnene for at beskytte dem. De fleste af de overlevende børn blev overflyttet til vores skole, og også derfor er begivenheden blevet en del af vores skoles historie.

Både vores skole og skolen på Frederiksberg blev kaldt “Den franske Skole” og da man i Radioavisen kun sagde, at “Den franske Skole” var blevet bombet, var der også mange bekymrede forældre, som skyndte sig til vores skole.

Operationen ved Shell-huset var ellers vellykket, de danske modstandsfolk slap ud af tysk fangenskab, men det var ikke uden tab for englænderne. Royal Airforce mistede 6 fly og 9 flyvere den dag.

På skolen har vi flere minder om denne dag. Foran skolen står en skulptur, som i abstrakt billedsprog viser en Sankt Joseph-søster med to elever. Det samme motiv ses indenfor, hvor skitsen til den skulptur, som er opstillet på Frederiksberg Allé hænger.
Og I skolens går findes den Jean d’arc-statue som stod i haven på skolen på Frederiksberg og som, lige som børnene, blev flyttet til vores skole.

De tre billeder viser to søstre i ruinerne, redningsarbejdet og et foto taget nær Shell-huset fra et af de engelske fly.