Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Aske i hovedet!

Efter fastelavn kommer askeonsdag, og så er fasten begyndt

Aske i hovedet!

Fastelavns mandag slår man katten af tønden, laver karneval og andet sjovt, for nu begynder fasten snart. I gamle dage betød fasten farvel til kød på bordet, i dag mere en tid til omtanke og hjælp til dem der har brug for det. Askeonsdag er det alvor, så begynder fasten i kirken. Her får man tegnet et askekors på hovedet mens præsten siger ”husk menneske, du er støv”. Altså en påmindelse om, at alt hvad vi har og selve livet er midlertidigt. Men heldigvis er det snart påske, hvor vi fejrer Jesu opstandelse fra de døde, og dermed det evige liv for alle. Så det ender ikke med støv.

Vi har altid holdt askeonsdag for de katolske elever, men da akseonsdag er en dag, som det er blevet mere almindelig også at markere i folkekirken, så holder vi økumenisk gudstjeneste på onsdag for alle, og hvor man, hvis man vil, altså kan få strøet et askekors på sit hoved.

Asken er ikke tilfældig aske, men stammer fra den sidste palmesøndag, den dag før påske, hvor man markerer Jesu indtog i Jerusalem. Her går menigheden i procession med palmer, og det er dem, som asken kommer fra. Så på den måde hænger det hele ret fint sammen.

Tegning/foto inspireret af kalkmaleri, Kim Broström