Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Bombningen af Institut Jeanne d'Arc

Den 21/3 1945 blev vores søsterskole på Frederiksberg bombet ved en fejl

Den 21/3 2020 var det 75 år siden, at “den franske skole” på Frederiksberg, Institut Jeanne d’Arc blev ramt ved en fejl, i forbindelse med det britiske angreb på Shell-huset. Da katastrofen indtraf lignede de to skoler hinanden: De havde samme værdigrundlag, de var drevet af den samme søsterorden og bygningerne lignede også hinanden. Efter katastrofen blev mange af de overlevende elever, nonner og lærere overført til vores skole. Der for er de to skoler historie tæt forbundet. Jan Olsen fra Institut Sankt Joseph Oldies har skrevet om historien bag:

Historien om katastrofen
Den 21. marts 1945 ramte britiske bomber Institut Jeanne d’Arc-skolen, hvor der befandt 529 personer – heraf var der bl.a. 482 børn og 34 katolske ordenssøstre. 86 børn og 18 voksne – flere af dem ordenssøstre – omkom. Bombeangreb, der kom i tre angrebsbølger, var udført af det britiske Royal Air Force og var rettet mod Gestapos hovedkvarter, der havde til huse i Shellhuset. Et fly i første bølge ramte en lysmast og styrtede ned i et garageanlæg med en benzintank ved siden af skolen. Det endte med at nogle af de andre piloterne fejlagtigt troede, at IJA var målet da de så røgen stige op, og kastede derfor deres bomber over skolen og karréen bag IJA.

Læs hele Jan Olsens historiske beretning her.

En kort film med billeder
Se filmen som er lavet i anledning af 75 års dagen. De fleste billeder er fra ISJ’s museums arkiv.
Filmen er redigeret af Jan Olsen

Flere billeder
Ære være deres minde. Pdf-dokument med billeder og tekst. Redigeret af Jan Olsen

Markeringen af 75 årsdagen
Læs om de forskellige aktiviteter, som var planlagt i forbindelse med 75 årsdagen. Alle disse ting er naturligvis aflyst pga. Corona-krisen. Måske vil nogle af tingene kunne afvikles senere. Her kan du også høre skolens kor sønge den sang, som du skulle have sunget fra Shell-husets tag.

Angrebet på Shell-huset. Film af Martin Sundstrøm på DR, 49 min.
I forsøget på at forstå, hvad der førte til en engelsk pilots sammenstød med en lysmast og senere fatale styrt ved den franske skole på Frederiksberg, har folkene bag filmen ’Angrebet på Shellhuset’ rekonstrueret angrebet fra take off til katastrofe. Indeholder meget spændende arkivmateriale og interviews med de engelske flyvere.
https://www.dr.dk/drtv/se/angrebet-paa-shellhuset_282619

Film om fejlbombningen af Den Franske Skole
Ægte optagelser viser angrebet fra piloternes perspektiv. DR. 2:20
https://www.dr.dk/nyheder/kultur/historie/ny-film-om-fejlbombningen-af-den-franske-skole-aegte-optagelser-viser

Luftmarskal Basil Embry (RAF) lægger krans ved Den franske Skole
DR Bonanza. 1 min
https://www.dr.dk/bonanza/serie/667/ugerevy/7228/raf-mindehoejtidelighed-ved-den-franske-skole

Se filmen fra 50 års markeringen
Film på ca. 8 min. viser vores markering af 50 års dagen. Der er overlevende elever, som fortæller om deres oplevelser dengang til vores elever, mindegudstjenesten i Frederiksberg Kirke og kransenedlæggelse.

En personlig beretning
”Vi var 24 i børnehaveklassen – kun fem af os overlevede den dag”, fortæller den 81-årige pensionerede præst, Elisabeth Lyneborg. Det er første gang Elisabeth Lyneborg fortæller sin grusomme historie til et kamera. Jakob Willadsens rørende erindrings-film varer ca. 20 minutter. Udgivet af Frederiksberg Stadsarkiv. Link til filmen.

Se interview med brandmand, der deltog i redningsarbejdet ved skolen
I videoen fra Hovedstadens Beredskab fortæller brandmanden Otto Eriksen, som deltog i redningsindsatsen. En af de overlevende elever fra skolen, Ingelise Villadsen, fortæller om sine oplevelser i filmen. Link til filmen.

Flere beretninger kan også findes på sitet Vores gamle Danmark

Markering af dagen her på sitet

Se indlægget Markering af 75 årsdagen for bombningen af Institut Jean d’Arc
Se side med historisk materiale, tekst, billeder og film
Se side om de markeringer som skulle have fundet sted