Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Frans af Assisi's dag 4. oktober

Den 4. oktober er Frans af Assisis dag og Dyrenes internationale Dag

Den 4. oktober er det Frans af Assisi’s dag, hvor denne vigtige kirkereformator fra middelalderen fejres i hele den katolske kirke. Frans levede i byen Assisi, i Italien 1181-1226, hvor han åbnenes folks øjne for en ny, enkel og livsglad måde at leve på. I solidaritet med de svageste levede han i fattigdom. Der opstod på kort tid en bevægelse som spredte sig over hele Europa, og Frans blev allerede to år efter sin død erklæret som helgen. Det siger vist alt om begejstringen, at det første franciskanerkloster åbnede i Danmark, kun 6 år efter hans død.

Foruden sin store omsorg for fattige og syge, var Frans kendt for sin poetiske glæde for naturen, og for dyrene, som han kaldte for sine “ydmyge små brødre og søstre”. Derfor er Frans dyrenes værnehelgen, og den 4. oktober er Dyrenes internationale Dag.

Hver anden uge ber vi en bøn af Frans af Assisi til morgensang. Og i vores kirke har vi et relikvie af Frans af Assisi. Det er et lillebitte stykke knogle i et stykke stof. For ikke-katolikker kan det lyde meget mærkeligt, men at have relikvier i en kirke er en tradition der stammer tilbage fra oldkirken. Der er intet magisk ved sådan et relikvie, men det er et stærkt symbol og forbinder os til historien og verdenskirken. Det mest almindelige spørgsmål, som eleverne stiller er, om man nu også kan være sikker på at det er et stykke af Frans’ finger. Det er jo svært at vide, der kan være sket meget siden 1226!

Men vi har et andet relikvie i vores kirke, som ikke er så gammelt. Det er et lille stykke af Mother Theresas nonnedragt, som ligger under en plade i alteret. Mother Theresa er for nyligt blevet helgenkåret af pave Frans (som har taget sit pavenavn efter – Frans). Her er der ikke tvivl om ægtheden, for dén der klippede hendes dragt i stykker er en af Mother Theresas Små Søstre i Danmark.

På billederne ses skoleleder Peter Franklin, som viser Mother Theresas relikvie til nye elever og et billede af Frans’ relikvie.

Foto: Amelia Berkeley og Kim Broström