Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Hellig tre Konger

I følge gammel, nordisk tradition er det Hellig tre Kongersfesten som afslutter julen

I dag torsdag 8/1 2015 fejrede vi Hellig tre Konger på Institut Sankt Joseph. Den rigtige Hellig tre Kongers fest er den 6. januar, men vi forskød dagen lidt. Dagen blev fejret med gudtjenester for ikke-katolikkerne i Esajaskirken og i skolens egen kirke for katolikkerne, i modsætning til mange af de gudstjenester, som vi holder i løbet af skoleåret, som er økumeniske, det vil sige fælleskirkelige.

Det er en gammel, katolsk tradition denne dag at velsigne de huse vi færdes i. Over døren skriver man med kridt bogstaverne C+M+B samt årstallet. CMB er en forkortelse af Christus Mansionem Benedicat (Kristus velsigne dette hus), men er samtidig initialerne for de tre vise mænd. I juleevangeliet står der ikke noget om hvad de hed, men i middelalderen gav folkeviddet dem navnene Caspar, Melchior og Balthasar. De repræsenterede samtidigt de dengang kendte verdensdele, Europa, Asien og Afrika, og det er derfor den ene af dem ofte vises som en sort mand. På den måde blev kongerne et symbol på, at hele verden var repræsenteret ved krybben i Bethlehem, og Jesus altså alle menneskers frelser.

På skolens store julekrybbe er kongerne nu efterhånden blevet flyttet helt hen til Jesus-barnet, og det er dét pigerne fra 0.a står og ser på på billedet.

Det lidt mørke morgenbillede viser vores præst Daniel, katolsk sognepræst ved Sankt Angars Kirke, som stående øverst på en høj stige, skriver 20+C+M+B+15 over skolens indgangsdør. Da Daniel var kommet helt ned igen, gik elever, lærere, præst og ministranter op og holdt gudstjeneste i skolens kirke.

I de nærmeste dage vil de mange julekrybber på skolen blive bragt tilbage fra klasserne til deres “kryberum” på loftet, og så er julen ved at være helt forbi for denne gang.

Fotos: Thomas Mulhern og Kim Broström