Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Mindedag for Jeanne d'Arc-skolen på Frederiksberg

Jeanne d'Arc skolen på Frederiksberg, vores søsterskole, blev bombet ved en fejl for 70 år siden

Lørdag den 21. marts er det 70 årsdag for bombningen af Jeanne d´Arc skolen på Frederiksberg.
Det markerer vi fredag den 20. marts, hvor eleverne fra 4.-10.kl. deltager i en mindegudstjeneste i Frederiksberg Kirke. Derefter vil vi lægge blomster ved mindesmærket på Frederiksberg Allé.

Skolen på Frederiksberg var vores skoles søsterskole, og lige som vores drevet af Sankt Joseph-søstrene. Efter tragedien tog ISJ imod mange af de overlevende elever. Det blev derfor nødvendigt at bygge en tilbygning samt en ny gymnastiksal. Begivenheden har derfor på mange måder sat sig spor i vores skoles historie.

Baggrunden

Den 21. marts mindes vi en voldsom begivenhed i skolens og landets historie. Den dag i 1945 blev vores søsterskole Jeanne d’Arc skolen på Frederiksberg ved et uheld bombet i forbindelse med det engelske angreb på Shell-huset. En af bombemaskinerne ramte under indflyvningen over København en mast ved Godsbanegården, mistede kontrollen og styrtede ned på Frederiksberg. De efterfølgende maskiner troede, at de skulle bombe skolen og flere af maskinerne nåede at kaste deres bomber før fejlen blev opdaget. 86 børn og 18 voksne, her iblandt søstre, omkom.

Under redningsaktionen omkom også to brændmænd og to fædre, som var løbet ind for at hjælpe børnene ud. 900 mistede deres hjem, og der var mange dræbte og sårede i kvarteret omkring skolen.

Der er mange beretninger om søstre, som selvopofrende havde lagt sig oven på børnene for at beskytte dem. De fleste af de overlevende børn blev overflyttet til vores skole, og også derfor er begivenheden blevet en del af vores skoles historie.

Både vores skole og skolen på Frederiksberg blev kaldt “Den franske Skole” og da man i Radioavisen kun sagde, at “Den franske Skole” var blevet bombet, var der mange bekymrede forældre, som skyndte sig til vores skole.

Operationen ved Shell-huset var ellers vellykket; de danske modstandsfolk slap ud af tysk fangenskab, men det var ikke uden tab for englænderne. Royal Airforce mistede 6 fly og 9 flyvere den dag.

På skolen har vi flere minder om denne dag. Foran skolen står en skulptur, som i abstrakt billedsprog viser en Sankt Joseph-søster med to elever. Det samme motiv ses indenfor, hvor et forarbejde til den skulptur, som er opstillet på Frederiksberg Allé hænger.

Og i skolens gård findes en Jean d’arc-statue fra skolen på Frederiksberg. Den stod, underligt nok, uskadt i ruinerne og blev, lige som børnene, flyttet til vores skole.

Billederne viser to søstre i ruinerne, og et foto taget nær Shell-huset fra et af de engelske flyMindesmærket på Fredriksberg Allé, foto: Bente Helbo