Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Spor i landskabet

Temadag i Dyrehaven

En veloplagt 7.b tog idag på tur til Jægersborg Dyrehave på jagt efter spor i landskabet. Solen strålede fra en skyfri himmel, og man kunne næsten ikke forestille sig et smukkere syn, end da en stor flok hjorte løb over vejen, lige foran os.

Dyrehaven er fuld af historiske mindesmærker og spor efter menneskelig aktivitet lige fra stenalder til idag, og fordi området har fået lov til at ligge ubebygget er de der endnu. Turen havde til formål at skærpe elevernes evne til at aflæse kulturlandskabets historiske informationer.

Eleverne blev præsenteret for forskellige historiske spor, og fik til opgave at beskrive, opmåle, tegne og fotografere hvad de så og udfylde en Fundsrapport. Ikke alle opgaver var lige nemme. En halvt afdækket stenting kan være svær at placere historisk, ind til man opdager at det er støbt beton; – så er det nok ikke en jættestue, men snarere noget fra Københavns Befæstning.

Næste store opgave var at finde spor fra en forladt landsby. Mens kronhjorte i massevis dovent iagttog dem fra skovbrynet, fandt eleverne spor efter de gamle gårde og gadekærret, opmålte stensætninger og fundamenter. På Fundsrapporterne blev sporenes placering noteret med GPS-koordinater.

Vi spise frokost ved Kildesøen ved Dyrehavsbakken, verdens ældste, fungerende forlystelsespark. Udstyret med et kort fra 1842 gik eleverne ind på Bakken, som dårligt nok var vågnet endnu, for at udpege stederne for de gamle forlystelser “Det mærkværdige Jødetræ”, “Dampcarousellen” og “Det Bellmanske Trylleteater”; Det viste sig at være en langt lettere opgave end at opmåle forladte bondegårde!

Vi var hjemme igen på Østerport ved 13-tiden, så det var en ret oplevelsesrig formiddag, – med nogle meget kvikke elever.

På billederne ses eleverne blandt andet tyde inskriptionen på Den Slesvigske Sten, undersøge en ødelagt stenaldergrav og registrere og opmåle kanten af gadekærret i den forladte Stokkerup landsby.

spor4_7b_250614